Restaurant- og matfagEr du interessert i mat og matproduksjon? Ønsker du å bli kokk, baker, konditor, pølsemaker eller servitør? Restaurant- og matfag er utdanningsprogrammet for deg som ønsker en fagutdanning innen matindustrien. Hvorfor velge restaurant- og matfag? Du lærer om kosthold, næringsmidler og ernæring tilberedning og servering av mat behandling av råvarer, mat og drikke om mattradisjoner om helsefremmende livsstil og hygiene Du bør være praktisk anlagt og ha godt håndlag kreativ og nøyaktig serviceinnstilt Les mer om restaurant- og matfag på vilbli.no Hvorfor velge Karmsund videregående skole? Vi har engasjerte og dyktige lærere som legger på vekt på å gi elevene en naturlig overgang til videre læreløp. Vi har et godt fagtilbud. Vi samarbeider godt med mellom opplæringskontor. lokale matprodusenter og hotell- og restaurantbransjen. Vi deltar på arrangement og konkurranser som Tine-cup, Skole-NM for Vg2-elever innen kokk- og servitørfag og matfagene. Entreprenørskap og ungdomsbedrift er viktige satsingsområder som Karmsund vgs. har gjort det bra på de siste 10 årene, med stor deltakelse på fylkesmessen, og NM for ungdomsbedrifter. Elevene setter stor pris på å får være med i ungdomsbedrift, og alle de ulike arrangement, og konkurranser vi har. Dette gir en mer praktisk og kreativ skolehverdag. Vi har også mange interessante bedriftsbesøk i alle fag. Søke skoleplass Første året - Vg1 Vg1 rekrutterer til 12 forskjellige yrkeskompetanser. Utdanningen til de fleste yrkene tar normalt fire år. Du går de to første årene på skole. Etterpå er det to år opplæring i bedrift som lærling. Du har også mulighet til å ta Vg3 påbygg slik at du får studiekompetanse. Du har 35 timer opplæring i uken både i fellesfag og programfag. Fellesfag, restaurant- og matfag Vg1 Fag- og timefordeling, fellesfag restaurant- og matfag Vg1 Fag- og timefordeling, fellesfag restaurant- og matfag Vg1 Fellesfag Antall timer per uke Naturfag 2 Matematikk 3* Engelsk 5 Kroppsøving 2 Totalt 12 *Du må enten velge 1P-Y (praktisk) eller 1T-Y (teoretisk) matematikk. Programfag, restaurant- og matfag Vg1 Fag- og timefordeling, programfag restaurant- og matfag Vg1 Fag- og timefordeling, programfag restaurant- og matfag Vg1 Programfag Antall timer per uke Bransje og arbeidsliv 5 Råvare, produksjon og kvalitt 12 Yrkesfaglig fordypning 6 Totalt 23 Du finner oversikt over programfag du kan velge mellom på skolens vilbli-side. Andre året - Vg2 Du fortsetter opplæringen innen utdanningsprogrammet du valgte på Vg1. På Vg2 velger du retning, og du kan velge mellom de programområdene som finnes på ditt valgte utdanningsprogram. Du har 35 timer opplæring i uken både i fellesfag og programfag. Fellesfag, restaurant- og matfag Vg2 Fag- og timefordeling, fellesfag restaurant- og matfag Vg2 Fag- og timefordeling, fellesfag restaurant- og matfag Vg2 Fellesfag Antall timer per uke Norsk 4 Samfunnskunnskap 3 Kroppsøving 2 Totalt 9 Programfag, restaurant- og matfag Vg2 Fag- og timefordeling, programfag restaurant- og matfag Vg2 Fag- og timefordeling, programfag restaurant- og matfag Vg2 Programfag Antall timer per uke Felles programfag for pramområdet du har valgt. 17 Yrkesfaglig fordypning 9 Totalt 26 Du kan velge mellom disse programområdene: Baker og konditor Kjøttfag og næringsmiddelindustri Kokk- og servitørfag Du finner oversikt over hvilke programfag du kan velge på skolens vilbli-side. Tredje året - Vg3 Du blir normalt læring og fortsetter opplæringen i en godkjent lærebedrift. Du blir lærling i det programområdet du valgte på Vg2. Læretiden er to år, og når du er ferdig med læretiden, kan du ta fag- og svennebrev. Bli lærling Du har også mulighet til å ta Vg3 påbygg for å få studiekompetanse. Dette kan du gjøre etter at du har tatt fag- og svennebrev eller etter Vg2. Veien videre Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning: Sist endret 14.03.2023 07.15